Marathon Danmark

Assens - 5 oktober 2024

Centrale oplysninger:
5. oktober 2024 kl. 0900
Adresse: Lindhovedvej 33B, 5631 Ebberup (Helnæs Fyr)
Parkering: Ved fyret eller 400 m før
Ruten: 10,55 km / 100 hm (toilet v start) - 1 km græs, 2,5 km grusvej, 7 kmasfalt
Overnatningsmulighed: Helnæs Camping
Kredit/Hjælp: Os selv (Ulrik Pihl / Søren Kuhlmann har gennemløbet)
 
Helnæs er en halvø på Sydvestfyn med smuk og varieret, både flad og bakket natur. Det flade land ved Helnæs Made, som i øvrigt er et Natura 2000 område, står i stor kontrast til Bobakkernes (nordvestlige del af halvøen) kuperede grønne terræn. På Maden kan man opleve mosehornugle samt en dejlig badestrand.
 
Helnæs er nævnt første gang i 1231 i formen ”Hælghænæs”, der betyder "hellige næs".
Der har levet mennesker på Helnæs siden stenalderen, og nogle af de tidligste spor efter dem, er de fem gravhøje, der ligger markant i landskabet på bakkerne syd for Maden.
 
For enden af Lindhovedvej finder du Helnæs Fyr, hvor der også er en parkeringsplads og et offentligt toilet. Fyret er opført i 1901 og har en højde på 28 meter. Indvendigt adskiller fyret sig fra andre danske fyr ved at være opdelt i etager med reposer. Også dets oprindelige lyssystem afveg fra andre danske fyr, idet det bestod af et vinkelfyr, hvor de røde og grønne lys var erstattet med henholdsvis ét og to blink. Derved undgik man det lystab, der opstår ved passage gennem farvet glas. I dag er fyret et gængs vinkelfyr i to retninger med et blink hvert 5. sekund og en rækkevidde på ca. 30 km. Fra fyrets top kan man i klart vejr se til Als.
 
Det menes, at Helnæs By er anlagt i overgangstiden mellem vikingetiden og middelalderen Helnæs By kaldes i det historiske fagsprog for en ‘løst opbygget slynget vejby’. Det er betegnelsen for den måde, gårde og huse er placeret på langs med vejens forløb. Vejen slynger sig på den nemmeste måde gennem landskabet. Det vil sige, at den slynger sig uden om bakker og lavninger og andre naturlige forhindringer.